kanotocht zweden tips

Kanotocht Zweden Tips voor een geslaagde vakantie

Wil je een kanotocht in Zweden maken, dan kan je best wat tips gebruiken. De meeste mensen zijn met een dergelijke vorm van vakantie immers niet vertrouwd en ze hebben dan ook heel wat vragen over hoe ze een dergelijke trekking moeten aanpakken.

Een kanotocht in Zweden is voor veel mensen een lokroep naar de natuur. Back to basics. Wanneer ik met vrienden en kennissen praat over het kanovaren, het wild kamperen, het koken op houtvuur, … zeggen de meesten: “Dat zou ik ook wel eens willen doen.”

Tot wanneer ze geconfronteerd worden met het feit dat back to basics toch wel heel ver buiten hun comfortzone valt en ze met heel wat onbeantwoorde vragen blijven zitten.

Daarom zet ik hieronder een aantal tips op een rijtje zodat je avontuurlijke vakantie in Zweden een onvergetelijke vakantie wordt in positieve zin.

Op eigen houtje of in groep met begeleiding

Als je een kanotocht in Zweden wilt maken, dan kan je dit op eigen houtje doen of je kan aansluiten bij een groep met begeleiding. Als het je eerste keer is en je bent niet zo vertrouwd met het leven in de natuur, dan kan je best aansluiten bij een groep onder leiding van ervaren begeleiders.

De begeleiders van Drakkar Outdoor kennen het gebied door en door, ze weten hoe ze voor een groep moeten koken op houtvuur en zijn heel goed opgeleid, zodat ze ook in noodsituaties de juiste beslissingen nemen. Profiteer dus van hun kennis en je kanotocht in Zweden wordt waarschijnlijk één van die vakanties waar je jaren later nog steeds over vertelt.

groepsreis kanovaren zweden

Heb je wat ervaring opgebouwd dan kan je op eigen houtje de Zweedse natuur in. Bij Drakkar Outdoor kan je er ook in dat geval voor kiezen om het materiaal te huren en dan verder je eigen planning te volgen. Zelfs dan heb je een ruggesteuntje voor het geval er iets mis zou gaan. Je kan immers het basiskamp van Drakkar Outdoor contacteren als je met een klein of groot probleem zit.

Vervoer

Om in Zweden te geraken zijn er verschillende mogelijkheden. Drakkar Outdoor verzorgt elke week een busreis in een luxe autocar naar het basiskamp in Värmland in Zweden.

Je kan je persoonlijk materiaal gemakkelijk meenemen. Afhankelijk van de gekozen formule staat je materiaal zoals kano, waterdichte tonnen, tentje, kookvuur, voedselpakket, … ter beschikking.

Je kan natuurlijk ook zelf met de auto naar Zweden. Dat geeft je meer vrijheid om eventueel zelf nog een weekje Zweden te ontdekken.

Materiaal voor een geslaagde kanotocht

Het gebruik van degelijk materiaal maakt echt wel het verschil tussen een een geslaagde outdoor vakantie of een nachtmerrie. Een kookvuurtje dat niet echt mee wilt werken, een tent die lekt, een slaapzak die niet geschikt is voor gebruik onder iets extremere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je kanotocht minder leuk uitvalt dan je had gehoopt.

Daarom is het goed om te zorgen dat je materiaal in orde is en van degelijke kwaliteit is. Je hoeft  niet noodzakelijk voor het duurste materiaal te kiezen. Een nieuw goedkoop tentje dat waterdicht is valt ruim te verkiezen boven een dure tent die al tien jaar meegaat maar die inmiddels bij de minste regenval zo lek als een zeef blijkt te zijn.

Ik had ooit een tentje waarvan, na vijf jaar intensief gebruik, het grondzeil poreus geworden was. Het hield nog perfect de regen tegen maar binnen was het een vijver zodra ik het zelfs maar op een vochtig stukje grasland opzette. Dan weet je dat je tent aan vervanging toe is als je geen hele nacht in een natte tent wilt liggen.

Ook het persoonlijk materiaal wordt bij mij zorgvuldig geselecteerd. Vaak hebben deelnemers veel te veel mee. In een kano heb je gelukkig wel wat plaats over en maakt het niet zoveel uit of je een paar t-shirts teveel mee hebt of niet. Ik maak zelf regelmatig een trektocht met een zeekajak en dan is het wel belangrijk dat je materiaal zorgvuldig wordt gekozen en compact opgeborgen kan worden.

Een goede tip is om een lijst te maken van het materiaal dat je meeneemt. Na je vakantie duid je aan wat je niet hebt gebruikt of wat je tekort had en pas je de lijst aan. Na paar keren heb je de ideale paklijst die voor jou werkt

Materiaal verpakken: hou het droog en compact

Het materiaal verpakken vraagt enig inzicht in de omstandigheden waarin je je materiaal moet vervoeren en gebruiken. We zien regelmatig deelnemers met reiskoffers en sportzakken. Deze hebben niet de meest toegankelijke vorm om in een kano te passen en om ze te beschermen tegen water.

Als je materiaal huurt bij Drakkar Outdoor, dan krijg je waterdichte tonnen ter beschikking. Deze kunnen perfect in de kano vastgemaakt worden. Door de resterende lucht in de tonnen blijven deze ook drijven voor het geval je met de kano zou kantelen. Maak ze wel aan de boot vast met een dun touwtje zodat ze niet wegdrijven met de stroming.

Zelf geef ik de voorkeur aan waterdichte zakken. Maar dat is waarschijnlijk gezien mijn exploten met een zeekajak. De waterdicht zakken zijn immers compacter dan de tonnen. Bij Drakkar Outdoor krijg je, naast de waterdichte tonnen, ook deze waterdichte zakken ter beschikking.

Uiteraard kan je ook de tonnen gebruiken voor de grotere spullen en een compactere waterdichte zak voor de persoonlijke spullen die je mee in je tent neemt.

Als ik een dagrugzak gebruik voor een wandeling en ik verwacht hevige regen, dan stop ik vaak een kleine waterdichte zak in mijn rugzak en dan weet ik zeker dat alles netjes droog blijft, hoe hard het ook regent.

Telkens wanneer ik in Zweden ben geweest, had ik schitterend weer met zomerse temperaturen en slechts een tweetal dagen regen. Nochtans ga je steeds best uit van een worst case scenario. Het weer kan omslaan, je kan een week in de regen zitten, je kan omslaan met de kano. En in dat geval wordt de ellende alleen maar groter wanneer je je spullen niet droog kan houden.

Maak dan ook gebruik van de waterdichte tonnen en waterdichte zakken. Reiskoffers en sportzakken zijn geen goed idee om mee te nemen in de kano.

Avontuurlijke vakantie Zweden

Kanovaren in Zweden: gemakkelijker dan het lijkt

Kanovaren is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn wel een aantal technieken die ervoor zorgen dat het kanovaren een aangename beleving blijft.

Eén van de grootste problemen die ik zie is dat kanovaren vaak een natte bedoening is omdat de steekpeddel door de meeste mensen beurtelings links en rechts in het water wordt gestoken. Telkens als je de peddel naar de andere kant brengt verspil je heel veel onnodige energie. Bovendien druipt het water keer op keer in de kano en na een half uurtje is alles en iedereen nat. Vaak varen onervaren deelnemers op die manier om te sturen.

Beter is echter om één kant te kiezen waar je je comfortabel bij voelt en om die kant aan te houden.

De voorste persoon roeit enkel om vooruit te komen en probeert niet te sturen. De achterste persoon is tevens de stuurman. Op het einde van elke peddelslag geeft hij eventueel een zogenaamde stuurslag bij. Dat wil zeggen dat hij de peddel lichtjes naar de boot toe trekt om naar rechts bij te sturen, of lichtjes van de boot wegduwt om naar links bij te sturen. Op die manier combineer je een peddelslag om de boot vooruit te krijgen, met een lichte stuurslag om je koers wat bij te sturen. De snelheid blijft in de boot, je boot wordt niet drijfnat omdat je je peddel niet voortdurend van kant wisselt en je verspilt geen onnodige energie.

Dankzij deze techniek kan ik gemakkelijk een rustig tempo de hele dag volhouden. En dat is vaak belangrijker dan proberen te roeien op een tempo dat je amper een half uur kan volhouden.

kanovaren in zweden

Navigatie: kaart, kompas en GPS

Als je deelneemt aan een kanotocht in groep met begeleiding hoef je je over navigatie niet teveel zorgen te maken. De begeleiders van Drakkar Outdoor kennen de diverse meren in Värmland heel goed en kennen ook de diverse plaatsen waar ze met een groep kunnen aanmeren om te overnachten. Voor een grotere groep heb je immers wat meer ruimte nodig zodat elke deelnemer comfortabel zijn tentje kan neerpoten.

Als je er alleen op uit trekt is het goed om op zijn minst een kaart te kunnen lezen en je positie te kunnen bepalen.

Ofwel doe je dat aan de hand van kaart en kompas, ofwel betrouw je op meer moderne middelen en gebruik je een degelijke GPS. Maar zelfs wanneer je een GPS gebruikt blijft het in mijn ogen noodzakelijk om je positie regelmatig te vertalen naar je papieren kaart. Een GPS slorpt immers batterijen en het zou je maar overkomen dat op een cruciaal moment je batterij leeg blijkt te zijn. Een veelgemaakte fout is dat mensen hun GPS permanent aan laten staan om hun trip te traceren. Persoonlijk gebruik ik de GPS enkel en alleen om mijn correcte positie te bepalen in geval van twijfel of wanneer ik weet dat er ergens een moeilijk te vinden splitsing of doorgang is. Ik vertrouw dus hoofdzakelijk op kaart en kompas en bespaar maximaal op de batterij van de GPS door deze enkel te gebruiken als backup of als de nood het hoogst is.

Gebruik niet je GSM als GPS. Je verbruikt veel te veel batterij en de kaarten moeten via mobiel internet worden gedownload. En internet is nu net iets waar je niet gaat over beschikken …

De kaarten die je van Drakkar Outdoor krijgt zijn wel heel duidelijk. Bivakplaatsen zijn aangeduid en de kaarten hebben een goed leesbare schaal. Maar onderschat de afstanden niet. Het zijn wel degelijk meren en geen grote vijvers. Met een basiskennis kaartlezen is de kans dat je de verkeerde kant uitgaat of je bestemming niet vindt heel klein.

meerdaagse kanotocht zweden

Koken op houtvuur en water uit het meer

Een meerdaagse kanotocht in Zweden houdt wel een zekere uitdaging in op het vlak van eten. Je zit immers in een redelijk ontoegankelijk gebied waar de dichtstbijzijnde winkels tientallen kilometers verderop zitten. Dat betekent dat alle basisvoeding mee moet.

Bij Drakkar Outdoor voorzien we je van een voedselpakket waar je, mits wat culinaire creativiteit, de hele week mee rond komt. Het voedselpakket is uitgebalanceerd zodat je over de nodige eiwitten en koolhydraten beschikt en het bevat voldoende calorieën, rekening houdend met de extra fysieke inspanningen van het kanovaren en wandelen.

Wie zin of ervaring heeft kan het voedselpakket aanvullen met een zelfgevangen vis en met kruiden en planten uit de natuur. Het is vaak verrassend wat je als voedsel zelf uit de natuur kan halen. Een eland roosteren boven het houtvuur zou ik echter niet meteen als optie beschouwen.

Mensen kijken vaak raar op wanneer het drinkwater gewoon uit de meren wordt gehaald. Dat is iets wat in Belgische of Nederlandse wateren helemaal ondenkbaar zou zijn door de chemische en fysieke verontreiniging. Maar in de meeste meren in Värmland is het water uit de meren perfect drinkbaar.

Om te koken zijn er verschillende mogelijkheden en technieken. De meest romantisch-avontuurlijke vorm is natuurlijk het koken op houtvuur. Als je dat nog nooit gedaan hebt kan het een hele uitdaging zijn. Maar al doende leer je. Na een week ben jij waarschijnlijk een meester in het maken van een kookvuur en tover je de lekkerste gerechten tevoorschijn.

Voor het geval het niet zo vlot bij het koken op houtvuur, krijg je van ons kookvuurtjes op gas ter beschikking. Ideaal om snel een kop thee of koffie te maken. Soms is het ook een noodzaak. In hele droge periodes kan er immers een vuurverbod worden uitgevaardigd, waardoor je wel moet terugvallen op je kookvuurtje om een warme maaltijd te bereiden.

Welke methode je ook gebruikt of verkiest, outdoor cooking heeft altijd zijn charmes.

Slapen in de tent of in openlucht

De nacht doorbrengen kan op verschillende manieren. De laatste keer dat ik in Zweden was heb ik twee nachten mijn tent gebruikt. Maar de andere dagen was het zo’n lekker weertje dat ik gewoon in de openlucht heb geslapen. De muggen nam ik er op dat moment maar voor lief bij. Een goed muggenwerend product, dat je best in een lokale apotheek aanschaft, houdt ze wel even op een afstand.

Het slapen in openlucht in de natuur is weer één van die onvergetelijke ervaringen die Zweden zo onweerstaanbaar maken. Het geeft je een gevoel van vrijheid en zorgeloosheid dat je in andere vakanties niet zo meteen in dezelfde mate terugvindt.

Bij Drakkar Outdoor krijg je de beschikking over een tentje. Dus als je slapen in openlucht niet helemaal ziet zitten, dan installeer je je gewoon lekker knus in je tentje. Maar probeer het toch ook eens in openlucht. Wie weet wordt je er wel verslaafd aan, net als ik.

Op de officiële kampplaatsen vind je meestal een houten shelter. Het kan ook ontzettend leuk zijn om deze als slaapplaats te gebruiken.

Een meerdaagse kanotocht in Zweden is voor iedereen een onvergetelijke ervaring waar nog vaak over nagepraat wordt en waar vaak vriendschapsbanden voor het leven worden gesmeed.

Welke formule je ook kiest, individueel of in groep, met een degelijke voorbereiding en eventuele begeleiding door Drakkar Outdoor ben je verzekerd van een geslaagde vakantie.

 

Individuele kanotochten Zweden (Värmland)

€ 250

Kanotocht inclusief kano + materiaal

7 Days
Volgend Vertrek
 • 15 juli 202016 Plaats(en) over
 • 22 juli 202016 Plaats(en) over
 • 29 juli 202016 Plaats(en) over
€ 360

Kanotocht inclusief kano + materiaal + voeding

7 Days
Volgend Vertrek
 • 15 juli 202016 Plaats(en) over
 • 22 juli 202016 Plaats(en) over
 • 29 juli 202016 Plaats(en) over
€ 465

Kanotocht inclusief kano + materiaal + transport

10 Days
Volgend Vertrek
 • 14 juli 202016 Plaats(en) over
 • 21 juli 202016 Plaats(en) over
 • 28 juli 202016 Plaats(en) over
€ 570

Kanotocht inclusief kano + materiaal + voeding + transport

10 Days
Volgend Vertrek
 • 14 juli 202016 Plaats(en) over
 • 21 juli 202016 Plaats(en) over
 • 28 juli 202016 Plaats(en) over

Groepsreizen kanovaren Zweden (Värmland)

€ 725

Kanotocht voor gezinnen inclusief kano +materiaal + voeding + transport + begeleiding

10 Days
Volgend Vertrek
 • 21 juli 202014 Plaats(en) over
 • 28 juli 20200 plaatsen over
 • 4 augustus 202014 Plaats(en) over
€ 725

Kanotocht voor groepen inclusief kano + materiaal + voeding + transport + begeleiding

10 Days
Volgend Vertrek
 • 14 juli 202016 Plaats(en) over
 • 21 juli 202016 Plaats(en) over
 • 28 juli 202016 Plaats(en) over
Share This Article

Deze vind je ook misschien leuk ...

Recente berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

COVID-19 | Onze reizen gaan door!

De huidige regelgeving staat ons helaas niet toe om busreizen te organiseren, maar indien je voor je eigen vervoer zorgt staan we je graag bij om van je reis een droomreis te maken.