Naar aanleiding van een unieke schoolreis Kanovaren voor de leerlingen van het 6e middelbaar, verscheen deze week een leuk artikel op de website van VRT Nieuws.
De leerlingen van het 6e middelbaar van het GO! atheneum in Oudenaarde zitten in Zweden voor een bijzondere eindejaarsreis. Het is absoluut geen klassieke eindejaarsreis, want ze peddelen met de kano van het ene eiland naar het andere. Ze slapen in tenten en leven op en rond de merengebieden Östra Silen en Västra Silen. “Een ervaring voor de rest van hun leven”, zegt geschiedenisleerkracht Jaldert Vander Haeghen.
Een 60-tal leerlingen en 10 leerkrachten zijn zaterdag vertrokken voor een bijzondere eindejaarsreis: een kanotocht in provincie Värmland in Zweden. De directie besliste zelfs om de examens met een week te vervroegen zodat de reis kon doorgaan. Het is de bedoeling dat de leerlingen genieten van de natuur en ontstressen. Maar ze leren ook veel: zoals het maken van de maaltijden en brood bakken op een kampvuur. “En ze moeten rekening houden met elkaar”, zegt leerkracht geschiedenis Jaldert Vander Haeghen.
Buiten het feit dat er geleerd wordt om zelfstandig te leren zijn en het sociale aspect, moet het bovenal een ervaring worden voor de rest van hun leven, zegt de leerkracht. En omdat de eindejaarsreis de afgelopen 2 jaar telkens in het water viel door corona, werd het deze keer wel een heel speciale reis. Normaal gezien vindt de eindejaarsreis plaats in de week voor de paasvakantie. Die kon toen ook dit jaar niet doorgaan: “De teleurstelling was groot bij de leerlingen”, vertelt Vander Haeghen.
Geen klassieke reis
Maar de man organiseert toevallig al 15 jaar kanotochten in Zweden met zijn bedrijf Drakkar. “Toen de vraag kwam, hebben we alles snel in gang gestoken om deze unieke eindejaarsreis in elkaar te steken. In plaats van een klassieke reis of een citytrip is het een kanotocht in Zweden geworden. En de kernwaarden van onze school komen mooi voor in deze reis.”
En die kernwaarden, daar draait het om, want de leerlingen leren veel over wat het is om in groep te leven en met elkaar rekening te houden, vertelt Vander Haeghen: “Ze moeten zorg dragen voor degenen die iets trager peddelen. Ze koken samen en snijden samen groentjes. Ze leren respect te hebben voor de natuur, voor de omgeving en voor de kampplaatsen waar ze terecht komen.”
Lees het volledig artikel of beluister ons interview op de website van VRTNieuws.be
Deze slideshow vereist JavaScript.