Zelf brood bakken tijdens je kanotocht is een mooi voorbeeld van outdoor cooking. Het vers gebakken brood is een heerlijke basis voor je dagelijkse voedselbehoeften.
Wanneer je bij Drakkar Outdoor een meerdaagse kanotocht boekt en je koos voor de formule inclusief voedselpakket, dan vind je zeker een voldoende hoeveelheid kant en klare broodmix in het meegeleverde voedselpakket. Reeds gebakken brood zou immers teveel plaats innemen en zou na een paar dagen niet meer eetbaar zijn. De oplossing voor heerlijk vers brood onderweg is dus zelf bakken!
Er zijn diverse manieren om onderweg zelf brood te bakken. Ik doe er hier drie uit de doeken die weinig werk vragen. Door de verschillende manieren heb je onderweg wat afwisseling en het is bovendien leuk om te doen, ook voor de kinderen.
Het deeg kneden en laten rijzen
De basis voor elke manier om zelf brood te bakken tijdens je trektocht is het kneden en laten rijzen van het brood. In het meegeleverde voedselpakket zitten diverse soorten broodmix zodat je onderweg kan afwisselen welk soort brood je die dag gaat maken.
Lees goed de instructies op de verpakking van de broodmix voor je aan de slag gaat. Maar samengevat komt het hierop neer:
Zo maak je zelf brood onderweg:
- De bloem mengen met water
Meng 1 pak broodmix met 330 ml lauw water. Ben je alleen dan hoef je natuurlijk niet meteen het hele pak te gebruiken. Kneed ± 10 min. tot het deeg elastisch wordt. Hou een beetje bloem over om straks je handen in te wrijven voor het opbollen. Je hoeft zelf geen gist toe te voegen. Deze zit reeds in de kant en klare broodmix verwerkt. Om het brood een wat mediterraans karakter te geven, meng ik soms ook een eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (bijvoorbeeld mix van oregano, basilicum, rozemarijn) door het deeg.
- Laten rusten
Bedek het deeg en laat het ± 30 min. rusten (niet bij het vuur).
- Opbollen van het deeg
Bestrooi je handen met bloem en maak van het deeg een bol.
- Het deeg laten rijzen
Bedek het deeg en laat het 30 à 45 min. rijzen op een warme plaats. Leg het bijvoorbeeld in je gamel, die je in de buurt van je houtvuur plaatst. Besprenkel de bovenkant van het deeg met een beetje water en maak er enkele inkepingen in die het rijzen vergemakkelijken. Het rijzen geeft je brood volume. Laat je het brood niet rijzen dan is het vaak veel te zwaar.
- Bakken van het brood
Begin op tijd met het maken van je kampvuur, zodat je straks goed heet vuur hebt. Als het deeg gerezen is, kan je het bakken. Ontdek hieronder drie manieren om een heerlijk vers brood op de plank te toveren.
Een asbroodje: zelf brood bakken in de hete as
Een assebroodje is een heel eenvoudige manier om brood te bakken. Maak hiervoor het deeg wat platter ipv een dikke bol. Eerder zoals een traditioneel Turks of Marokkaans brood dus. Eventueel kan je het deeg ook verdelen om een paar platte broodjes te bakken ipv één groot brood.
Leg het deeg in de hete as van je houtvuur en bedek ook de bovenkant met as. Dus niet in de vlammen van je vuur bakken!
Nu gaat er waarschijnlijk door je hoofd dat het brood wel vies moet zijn met die as van het vuur. Niets is minder waar. In het begin zal de as inderdaad in het deeg kleven. Maar na een tijdje gebeurt er iets wonderlijk: wanneer het brood gaar is, laat de as los. Je veegt met je handen de as van je broodje. Na het afkoelen hou je een heerlijk broodje over dat heerlijk authentiek smaakt door het rechtstreekse contact met het houtvuur. Voor mij is dit de manier van brood bakken die me het meest bevalt.
Een heus stokbrood
Een andere methode om zelf brood te bakken onderweg is het maken van een een ‘stokkenbrood’.
Zorg dat er intussen stokken worden gezocht. Zoek takken van ongeveer 1,5 m lengte en 1 cm dik. Door het deeg wordt het uiteinde zwaarder, dus je wilt niet dat de tak afbreekt of teveel door plooit.
Maak een aantal bolletjes deeg. Iedereen maakt een worstje van zijn bolletje deeg en rolt deze om de stok. Het broodje moet dan boven het heetste gedeelte van het houtvuur worden gehouden. Dat zijn dus níet de vlammen! Draai regelmatig.
Afhankelijk van de dikte van het brood en de temperatuur van het vuur duurt het ongeveer 10 tot 30 minuten om het broodje gaar te krijgen. Als je voorzichtig draait aan het broodje en het komt makkelijk los (droge binnenkant), dan is het broodje gaar! Blijft het ‘plakken’, dan is de binnenkant nog niet klaar.
Een heerlijke variant hierop is om het broodje, na het bakken, aan één kant dicht te knijpen en de holte te vullen met boter en suiker of chocolade, voor zover je dat in voldoende mate mee hebt op je trektocht natuurlijk.
Brood in de Dutch oven
Als je een kanotocht boekt inclusief materiaal, dan maakt een Dutch Oven deel uit van de uitrusting die je mee krijgt op tocht.
Zo’n Dutch oven is een heel veelzijdige gietijzeren kookpot die in de 18e en 19e eeuw heel populair waren bij Amerikaanse kolonisten, ondermeer tijdens de karavaantochten in de grote trek naar het westen. Naast bakken, koken, dichtschroeien, stoven, … kan je de kookpot ook gebruiken als oven.
De Dutch oven heeft immers een deksel met een opstaande rand. Door de kooppot op een laagje houtskool te plaatsen en ook boven op het deksel houtskool aan te brengen, wordt de inhoud van de kookpot boven en onder opgewarmd, net zoals bij een oven dus. En net dat maakt de Dutch oven prima geschikt om onderweg brood in te bakken.
Je kan dan best het brood in je gamel plaatsen, net zoals je dat in een traditionele bakvorm zou doen. Leg op de bodem van een Dutch oven enkele keitjes of een paar stokjes hout zodat de gamel niet meteen op de bodem van de Dutch oven rust. Anders kan je brood aan de onderkant zwart verbranden. Plaats de gamel op deze keitjes of stokjes.
Plaats het deksel op de Dutch oven en leg ook een laagje gloeiende houtskool bovenop het deksel. Bak het brood in ongeveer 40 minuten goudbruin. Het brood is gaar als het mooi rondom bruin is en hol klinkt als je er op klopt.
Opgelet: de houten stokjes die je als steuntje voor je gamel gebruikt, worden heel heet. Als je het deksel van de Dutch oven neemt, kunnen deze stokje vuur vatten door de toegevoerde zuurstof.
Onze monitoren zijn door de jaren heen heel ervaren en creatieve ‘bakkers’ geworden die in de Zweedse wildernis steevast een heerlijk brood in diverse varianten weten op tafel te brengen.
Wist je dat?
- Een wit brood wordt altijd luchtiger dan een volkorenbrood. De witte bloem bevat in verhouding meer gluten dan volkorenmeel. Deze gluten zorgen voor de elasticiteit en rekbaarheid van het deeg. Door op de juiste manier te kneden vormen de gluten ketens, die ervoor zorgen dat het deeg tijdens het rijsproces luchtig wordt.
- Wil je een wat luchtiger volkorenbrood, vervang dan een deel van het volkorenmeel door witte bloem.
- Gebruik je vulling in het deeg zoals rozijnen, noten, zongedroogde tomaten of olijven, kneed deze er dan pas door na de eerste rijs. De zuren in de producten werken de gistwerking tegen, met als gevolg dat het deeg niet goed luchtig wordt.